Wat te doen bij een afgebroken sleutel?

Leer hier meer over:

Het is je vast weleens overkomen: je steekt je sleutel in het sleutelgat en wilt de sleutel omdraaien en dan knapt hij zomaar af. Het kan gebeuren op de meest onverwachte momenten of op momenten dat er niemand meer te bereiken is. Het is dan niet vreemd dat veel mensen in paniek raken, want ze kunnen hun huis niet meer in. Vaak worden er in dergelijke situaties uit paniek ook verkeerde keuzes gemaakt, zoals het inslaan van een raam of via een regenpijp naar het dak klimmen om toch door een openstaand raam naar binnen te kunnen. Dit soort situaties brengen alleen nog meer schade met zich mee en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn.

Maar wat moet je dan wel doen als je sleutel is afgebroken? Gebruik het PAS principe: Paniek vermijden, Alternatieven zoeken en Specialisten inschakelen.

Paniek vermijden

Het eerste wat je moet doen, is rustig blijven en niet in paniek raken. Dit kan lastig zijn, vooral als je buiten staat en het regent of als het laat in de avond is en je moe bent. Probeer echter te voorkomen dat je in paniek raakt, want dit kan leiden tot onnodige schade of zelfs letsel. Adem een paar keer diep in en uit en bedenk dat er altijd een oplossing is.

Alternatieven zoeken

Als je rustig bent geworden, kun je beginnen met het zoeken naar alternatieven om het afgebroken deel van de sleutel uit het slot te krijgen. Er zijn een paar eenvoudige huis, tuin en keukenoplossingen die je kunt uitproberen.

Pincet of tang: Pak een pincet of tang en probeer voorzichtig het afgebroken deel van de sleutel uit het slot te trekken. Het kan zijn dat je het de eerste paar keer niet lukt, maar geef niet op. Blijf voorzichtig proberen en gebruik geen brute kracht.

Lijm: Pak een klein beetje lijm en smeer dit aan de bovenkant van het afgebroken deel van de sleutel. Druk de sleutel vervolgens voorzichtig terug in het slot en houd deze een paar minuten vast. Trek vervolgens voorzichtig aan de sleutel om te zien of het afgebroken deel loskomt.

Kaarsvet: Pak een kaars en smeer deze in met kaarsvet. Steek de sleutel vervolgens in het slot en draai deze voorzichtig. Het kaarsvet kan ervoor zorgen dat het afgebroken deel van de sleutel makkelijker loskomt.

Als geen van deze oplossingen werkt, is het tijd om een specialist in te schakelen.

Specialisten inschakelen

Als je alle huis, tuin en keuken oplossingen hebt geprobeerd en het afgebroken deel van de sleutel nog steeds niet uit het slot is, is het tijd om een specialist in te schakelen. Dit kan een slotenmaker zijn, maar ook de beheerder van je gebouw of woningcorporatie kan je helpen.

Een slotenmaker heeft vaak speciaal gereedschap om het afgebroken deel van de sleutel uit het slot te verwijderen en kan je ook helpen met het openen van de deur als je geen reserve sleutel hebt. Houd er wel rekening mee dat een slotenmaker kosten in rekening zal brengen voor zijn diensten, dus het is goed om vooraf te informeren naar de kosten.

Als je geen reserve sleutel hebt en de deur niet open krijgt, kan de beheerder van je gebouw of woningcorporatie je ook helpen. Zij hebben vaak een reservesleutel of kunnen je in contact brengen met een specialist die je verder kan helpen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het afbreken van een sleutel geen reden tot paniek hoeft te zijn. Met een rustige en doordachte aanpak kun je vaak het afgebroken deel van de sleutel uit het slot krijgen en de deur openen. Als dit niet lukt, zijn er altijd specialisten die je kunnen helpen.

Frequently Asked Questions

Can I remove a broken key from the lock myself?

Yes, there are a number of home, garden and kitchen solutions you can try to remove the broken part of the key from the lock. If this does not work, it is wise to call in a specialist

Moet ik het slot vervangen als er een sleutel is afgebroken?

Niet per se, als het afgebroken deel van de sleutel uit het slot kan worden verwijderd en het slot verder nog goed werkt, is het vaak niet nodig om het hele slot te vervangen.

Wat moet ik doen als ik geen reservesleutel heb?

If you do not have a spare key and cannot open the door, it is wise to call in a specialist, such as a locksmith or the manager of your building or housing association.

Hoeveel kost het om een slotenmaker in te schakelen

The cost of calling a locksmith can vary depending on the time of day and location. It is therefore wise to inquire about the costs in advance.

Hoe kan ik voorkomen dat een sleutel afbreekt in het slot?

Om te voorkomen dat een sleutel afbreekt in het slot, is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de sleutel en het slot regelmatig te onderhouden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het slot schoon en droog blijft en smeer het af en toe met een speciaal smeermiddel.

Tot slot

Heb je hulp nodig bij het verwijderen van een afgebroken sleutel of het openen van een deur waarvan je de sleutel kwijt bent? Aarzel niet om contact op te nemen met Lockplus! Onze professionele slotenmaker staat voor je klaar en kan snel ter plaatse zijn om je te helpen. Bel ons op via 0494/308 204 of mail info@lockplus.be

We begrijpen dat dit soort situaties stressvol kunnen zijn en we zullen er alles aan doen om je zo snel mogelijk weer binnen te laten en je gemoedsrust te herstellen.

Meer lezen:

beveiligen gebouwen & openen deuren

We werken samen met en voor:

Zowel voor het beveiligen van particuliere en professionele gebouwen, als voor het openen van deuren kan je op ons rekenen. We zijn er voor jou.

Lawyer-job-avatar-profession-occupation-justice-law-court-lawyer
Scroll naar boven