Wanneer kan je best je sloten vervangen?

Leer hier meer over:

Als je een slot vervangt, doe het dan direct goed.

Een goed slot heeft volgende kenmerken:

  • Het slot heeft een SKG keurmerk (SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw): Dit wil zeggen dat het slot is getest op sterkte en duurzaamheid. SKG werkt met een sterren beoordeling. Het hoger het aantal sterren (1 tot 3), hoe veiliger een slot is. Een slot met de maximum score van drie sterren kan ervoor zorgen dat een inbreker tot 5 minuten langer nodig heeft om binnen te raken. Het zijn 5 kostbare minuten die inbrekers kunnen afschrikken!
  • Het slot is verzonken in de deur: Sloten die uitsteken uit de deur zijn makkelijk te forceren. Met simpel gereedschap kunnen inbrekers in seconden de deur openen. Ze gebruiken dan de Bulgaarse methode, of cilinder trekmethode. Is de cilinder beschermd doordat het slot in de deur is verzonken, dan wordt die klus een pak moeilijker.
  • Bij een goed slot horen ook goede gewoontes. Laat de sleutel nooit in het slot zitten. Inbrekers kennen tal van trucjes om de sleutel te pakken te krijgen of de sleutel als nog te draaien terwijl hij in het slot steekt (zo wordt bijvoorbeeld via de brievenbus met een kleerhanger de sleutel gegrepen… een brievenbus met een kap is daarvoor ook een goede oplossing).
  • Nog een goede gewoonte die we graag meegeven: Voor velen evident… Maar toch zijn er nog steeds veel mensen die het niet doen. Doe de deur en het slot echt op slot. Draai de sleutel om en gebruik het zogenaamde ‘nachtslot’. Een veilig slot die niet juist wordt gebruikt geeft je enkel een vals gevoel van veiligheid. Als je de deur niet op slot draait, kunnen inbrekers met behulp een hard stuk plastic de deur makkelijk openen.

Wanneer een slot vervangen?

Eerst en vooral doen mensen het al te vaak wanneer het te laat is. Ze kiezen voor een betere beveiliging omdat er bijvoorbeeld werd ingebroken. Toegegeven, inbrekers kunnen meer dan eens langskomen, maar je wilt ze natuurlijk al bij de eerste poging te slim af zijn.

Dit zijn enkele reden waarom je je slot wilt vervangen:

Sloten vervangen wegen slijtage

Sommige sloten zijn door ouderdom, door fout gebruik of door misbruik (vb: poging tot inbraak) toe aan vervanging. Wanneer je je sloten vervangt is het raadzaam om direct voor goede exemplaren te kiezen. Goede sloten kunnen je heel wat narigheid in de toekomst besparen. Denk eraan om alle toegangswegen tot het gebouw onder de loep te nemen. Een super beveiligde deur si weinig effectief als een lichtkoepel nog steeds makkelijk toegang tot de woning verschaft.

Sloten vervangen na verhuizing

Deze tip wordt vaak als overbodig gezien. Toch willen we je er nog eens op wijzen. Het vervangen van een slot als je een nieuwe woning koopt of huurt lijkt misschien het normaalste van de wereld. Toch doet niet iedereen het. We raden het natuurlijk iedereen aan. Je weet namelijk nooit wie in het verleden een kopie van je sleutels in handen heeft gekregen. Bijkomend sta je best stil bij alle deuren en sloten in en om je woning. Ja, ook je tuinhuis, garage, achterdeur, … Alles met een slot en sleutels kan je best vervangen.

Oude sloten vervangen

Zoals hierboven vermeld kiezen de meesten ervoor om bij het intrekken van een nieuwe woonst de sloten te vervangen.
Dit gezegd zijnde is het niet alleen nuttig als je verhuist. Ook als je al jaren indezelfde woning woont kan het zinvol zijn de sloten te vervangen door meer moderne en meer veilige modellen. De sloten en sleutel van 20 jaar geleden hebben helemaal niet dezelfde kwaliteit en veiligheid. Kies voor gekeurde moderne exemplaren. Dat maakt het inbrekers een pak moeilijker en bezorgd je tegelijk een veiliger gevoel.

In nieuwbouw woningen is het aan te raden de sloten te vervangen.

Wanneer u een nieuwbouw of bijna nieuwbouw woning intrekt hebt u geen idee wie er in het verleden over een sleutel beschikte en wat ze met die sleutel(s) hebben gedaan. Kiezen voor zekerheid en veiligheid boven gemak en kostprijs wil zeggen dat je toch de sloten vervangt. Zo kunt u ook direct kiezen voor moderne, gebruiksvriendelijke modellen die meer comfort bieden.

Bouw je je eigen nieuwbouw woning van begin tot eind, dan gaan we ervanuit dat je de denkoefening al hebt gemaakt en je dus hebt gekozen voor de sloten die best aansluiten bij jouw noden.

De prijs voor het vervangen van een slot

De prijs kan sterk variëren. Het is een kwestie van hoeveel je in beveiliging wilt investeren en om welk deel van de deur of het raam het gaat. Gaat het om 1 enkel slot, of gaat het om alle sloten van je woning of gebouw? De prijs hangt er ook van af of u de cilinder vervangt, alleen het slot zelf of dat u extra apparatuur toevoegt, zoals een anti-sluitsysteem of een alarm.

Bijvoorbeeld: alleen de cilinder vervangen neemt slechts een paar minuten in beslag, en de kosten zijn laag. De prijs gaat omhoog als je het volledige slot wilt vervangen, met al zijn verschillende onderdelen en uitrusting zoals slagkast en cilinder.

Ik hoop dat dit artikel over het vervangen van sloten je iets heeft bijgebracht. Als je niet zeker weet welke keuze je moet maken, vraag dan hier meer advies. We geven graag advies op maat van jouw specifieke noden en jouw specifieke gebouw.

Als u nog meer vragen heeft of meer wilt weten contacteer ons vrijblijvend.

Meer lezen:

Meerpuntssluiting Krukbediend
Inbraakbeveiliging

Wat is een klopsleutel?

Inbrekers gebruiken steeds inventievere methodes om woningen binnen te dringen, waaronder het gebruik van klopsleutels. In dit artikel legt slotenmaker Lockplus uit wat een klopsleutel is en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.

Lees meer »

beveiligen gebouwen & openen deuren

We werken samen met en voor:

Zowel voor het beveiligen van particuliere en professionele gebouwen, als voor het openen van deuren kan je op ons rekenen. We zijn er voor jou.

Lawyer-job-avatar-profession-occupation-justice-law-court-lawyer
Scroll naar boven