Hoe een cilinderslot uitboren: stapsgewijze handleiding

Leer hier meer over:

Als u geen toegang meer heeft tot uw huis en niet naar binnen kunt, moet u het cilinderslot uitboren. Het is het laatste redmiddel, maar u moet het doen als er geen andere manier is om uw huis binnen te komen. Houd er rekening mee dat het slot hierdoor kan worden vernield en dat u een nieuwe moet aanschaffen.

Hier is uw complete gids: “cilinderslot uitboren”.

1. Voorbereiding

Voordat u in het slot gaat boren, heeft u de juiste apparatuur nodig om deze klus uit te voeren. U moet de zwakke plek van het cilinderslot begrijpen en vervolgens dienovereenkomstig boren. Hier is wat je nodig hebt voor deze taak:

  • Een boormachine met variabele snelheden
  • Enkele boren van verschillende afmetingen
  • Hamer
  • Platte schroevendraaier

De boormachine helpt u bij het doorbreken van het vergrendelingsmechanisme. De boren die u gebruikt, moeten overeenkomen met de maat van de cilindersloten. Daarom moet je er een paar bij je hebben om te zien welke het beste past.

2. Hamer en boor

Voordat u gaat boren, moet u een geleidingspunt maken waar uw oefening naartoe gaat. Het punt moet onder de afschuiflijn liggen. Gebruik dus een hamer en een boor om effectief een gat boven het sleutelgat te slaan.

Nadat u uw geleidingspunt heeft gemaakt, moet u een gat boren door de slotcilinder. Het zal de pinnen binnenin verpesten en je kunt het slot in een mum van tijd openen. Werk niet te snel met de boormachine en druk niet te hard in het slot.

Als er veel weerstand is tijdens het uitboren van cilinderslot, kunt u uw boormachine altijd smeren met een water- of oliesmeermiddel om deze weerstand te doorbreken. Zorg ervoor dat de boor waterpas staat en niet kantelt.

3. Gebruik de platte schroevendraaier in het slot

Als je eenmaal effectief door alle pinnen hebt geboord, is het tijd om de schroevendraaier te gebruiken. Steek het blad van de schroevendraaier in het cilinderslot en draai het in dezelfde richting waarin u de sleutel draait om uw dag te openen. Als je op de juiste manier hebt geboord, heb je hier geen probleem mee.

Als u de schroevendraaier draait zoals u de sleutel omdraait, wordt de deur onmiddellijk geopend en krijgt u toegang. Als u niet goed hebt geboord, moet u mogelijk het hele cilinderslot vernietigen om toegang te krijgen of een professionele slotenmaker bellen voor hulp.

Soorten sloten uitboren

Cilinderslot en SKG slot uitboren

De meeste buitendeuren zijn vergrendeld met een stevig SKG slot. Een SKG slot uitboren is niet altijd eenvoudig. Een stevig cilinderslot voorzien van anti-inbraak beveiliging is te herken je namelijk aan het SKG logo. SKG beveiliging staat ook wel bekend als antiboorbelemmering. Een SKG slot uitboren is daardoor moeilijker dan andere sloten.

We raden u aan hulp van een professional in te schakelen om een SKG slot uit te boren. Waarom? Een SKG slot uitboren kan de deur beschadigen en zo de kosten nog meer doen oplopen.

Een SKG slot uitboren is vaak de laatste optie. In eerste instantie kijken we welke onderdelen van het slot zijn geblokkeerd. Mogelijks kunnen we met een hamer de blokering opheffen, door zachtje te tikken op het slot. Dit lukt niet altijd… maar is het proberen waard.

Metalen stiften van een slot uitboren

Om een cilinderslot uit te boren moet je door de hardmetalen stiften van het slot heen boren. Meestal zijn er vijf stuks. Deze vijf stiften worden bij normaal gebruik opzij geduwd door de bijbehorende sleutel.

IS uw slot geschikt om uit te boren? Dat kan je controleren door met een dun boortje (vb: 5 mm HHS), een gaatje te maken in de profielcilinder. Eens dat lukt doe je hetzelfde met een grotere boor (vb:10 mm HHS)… Zo kan je het slot uitboren.

Penslot uitboren


Een penslot is een simpel slot dat vaak gebruikt wordt voor het vergrendelen van vitrines, kasten en kluisjes. Zo een slot is minder complex kan vaak worden geopend met onze standaard lockpicking tools.

Onze tools imiteren de sleutel, waardoor we het slot openen. Lukt dit niet, dan kan een penslot uitgeboord worden. Een penslot uitboren kan makkelijk door een tool in het slot te slaan. Zo kunnen we het slot open draaien. De kans is groot dat dit het slot beschadigt… meestal krijgt een professional een penslot open zonder schade en dus zonder uitboren.

Een fietsslot uitboren


Het kan iedereen overkomen… een sleuteltje van het fiersslot gaat nu eenmaal sneller verloren. Afhankelijk van het slot, moet je het fietsslot uitboren of openbreken.

Fietssloten zijn vaak goed beveiligd tegen inbraaktechnieken, uitboren of breken is daardoor vaak moeilijk. Gezien het slot het zelden overleeft, is de snelste manier vaak het fietsslot open slijpen.

Discusslot uitboren


Een discusslot komt minder vaak voor op deuren van huizen. Het wordt meestal gebruikt voor poorten en deuren van bijvoorbeeld tuinhuisjes, opslagloodsen of bedrijfsterreinen. De sloten zien er klein uit, maar zijn vaak van degelijke kwaliteit en moeilijk open te breken. Een discusslot uitboren lijkt vaak makkelijker dan het is. Als je het probeert, zorg dan dat je je niet bezeerd. Het slot is klein en heeft de neiging weg te springen als je er druk opzet (met bijvoorbeeld een boor). Neem je liever geen risico’s op letsels of bijkomende schade, dan roep je best de hulp van iemand die hierin thuis is.

Zelf aan de slag om je geblokkeerd slot uit te boren?

Ga je zelf aan de slag?

Denk dan in de eerste plaats aan je eigen veiligheid. Zoals eerder vermeld is het soms moeilijk om met zwaar gereedschap voldoende grip te hebben op een klein slot. Gebruik altijd de juiste bescherming zoals een veiligheidsbril en handschoenen. Aan een slijptol, maar ook een boormachine kan je ernstig verwonden.

Een tweede belangrijk aandachtspunt: vermijd verdere beschadiging. Met een boor of slijptol kan je snel uitschieten. Een kras, of ergere beschadiging aan je deur kan je missen als kiespijn. Het zou de kosten nog een pak hoger kunnen maken. Dek daarom zoveel mogelijk de oppervlakken rondom je werk af.

Slot uitboren of vervangen?

Een slot uitboren is niet altijd eenvoudig… en misschien zelfs niet eens nodig. Soms kan het slot eenvoudiger en zonder schade worden geopend of vervangen. Zo kan je bijvoorbeeld bij een verhuis makkelijk alle sloten vervangen door nieuwe zonder veel moeite. Een goed werkend betrouwbaar slot is geen overbodige luxe. Wil je zeker zijn van de kwaliteit, dan doe je best beroep op een expert.

Laatste woorden

Dat was onze complete gids voor het uitboren van cilindersloten. Gebruik het altijd als laatste redmiddel en zorg ervoor dat u het op de juiste manier doet. Als u dat niet doet, moet u het hele slot doorbreken en een professional bellen.

Als u deze tips correct opvolgt, krijg je het slot mogelijks zelf open. Lukt het niet, of breng je liever geen ongewilde schade toe, dan kun je een slotenmaker bellen om je slot te repareren en vervangen. Contacteer ons voor snelle hulp, zodat je binnen de kortste keren weer veilig in huis bent.

Meer lezen:

beveiligen gebouwen & openen deuren

We werken samen met en voor:

Zowel voor het beveiligen van particuliere en professionele gebouwen, als voor het openen van deuren kan je op ons rekenen. We zijn er voor jou.

Lawyer-job-avatar-profession-occupation-justice-law-court-lawyer
Scroll naar boven