De geschiedenis van het slot

Leer hier meer over:

meerpuntsslot

De evolutie van het slot

Tegenwoordig hebben we ontzettend veel keuze uit verschillende sloten. Naast het traditionele cilinderslot voor de deuren, hebben we nu ook speciale sloten voor onder andere ramen, auto’s en fietsen. Er zijn nu zelfs slimme sloten verkrijgbaar waar niet eens meer een sleutel voor nodig is om deze open te krijgen. Het slot heeft een flinke evolutie doorgaan vanaf het eerste moment dat mensen hun bezittingen begonnen te beveiligen in afgesloten ruimtes. Laten we eens ingaan op hoe we bij dit punt terecht zijn gekomen, door de evolutie van het slot in kaart te brengen. Deze geschiedenis begint op een eerder startpunt dan de meeste mensen zullen vermoeden.

Eerste houten sloten

Er zijn aanwijzingen dat de Oude Egyptenaren al meer dan 2000 jaar voor Christus gebruikmaakten van systemen die op sloten lijken om waardevolle dingen te beveiligen.
Het is in ieder geval duidelijk aan te tonen dat in de piramides en graftombes van farao’s manieren zijn bedacht om bepaalde kamers ontoegankelijk te maken. Het eerste echte bewijs van een slotsysteem is geleverd met een archeologische vondst in Syrië. De stammen uit Assyrië gebruikten meer dan 4000 jaar geleden al sloten. Hier heeft men de overblijfselen gevonden van een houten slot, verrassend genoeg gebruikte dit slot een vergelijkbaar systeem als het cilinderslot wat ze tegenwoordig gebruiken. Bij dit slot is er echter sprake van houten stiften die op hun plek moeten schuiven. Deze zijn ook nog ongeveer een halve meter in lengte.

Cilinderslot van Yale

In 1861 is er in Amerika het octrooi gegeven voor het cilinderslot aan Linus Yale. Hoewel de Amerikaan verder borduurde op de ideeën van de 4000 jaar oude houten sloten, was hij de eerste die een metalen cilinderslot ontwikkelde. In dit platte slot konden ze een platte sleutel gebruiken. Yale is ruim 150 jaar verder nog altijd een gerespecteerd merk die zich bezighoudt met de productie van allerlei soorten sloten. Het waren deze cilindersloten met gekartelde sleutels die het voor inbrekers echt moeilijk maakte om deze open te krijgen.

Laatste ontwikkelingen

Nu ruim in de 21ste eeuw gebruiken we voor de meeste woningen en andere toepassingen die we willen beveiligen nog altijd de oude vertrouwde cilindersloten. De laatste jaren zijn er echter enkele ontwikkelingen geïntroduceerd die hier wellicht verandering in kunnen brengen. Zo zien we tegenwoordig steeds vaker elektronische sloten. Slimme sloten die je vanaf afstand kunt bedienen. Deze bediening met smartphones staat nu nog in de kinderschoenen, maar deze zouden best weleens de volgende evolutie op cilindersloten kunnen zijn.

Meer lezen:

beveiligen gebouwen & openen deuren

We werken samen met en voor:

Zowel voor het beveiligen van particuliere en professionele gebouwen, als voor het openen van deuren kan je op ons rekenen. We zijn er voor jou.

Lawyer-job-avatar-profession-occupation-justice-law-court-lawyer
Scroll naar boven