Inbraakpreventie voor bedrijven

Leer hier meer over:

Bescherm je bedrijfspand tegen inbraak en diefstal

Als je een bedrijf hebt, dan ben je gewoon met risico’s om te gaan. Elke ondernemer leert risico’s te herkennen, ze aan te pakken of ze te tolereren. Risico’s vind je in alle maten en vormen. Het kan van alles zijn, inclusief natuurrampen, overstromingen, aardbevingen, cybercrime en zelfs overvallen of diefstal. In dit artikel zullen we het hebben over de beveiligingsrisico’s voor je bedrijfsgebouw door dieven.

Eerst moet u de risico’s voor je gebouw en terrein onderzoeken. Eerst onderzoek je de kwetsbaarheden en breng je ze in kaart. Op basis daarvan krijg je een beeld van het probleem. Een bedrijf is als je kind, daar draag je zorg voor. Je hebt er jaren voor gewerkt en heel wat in geïnvesteerd. Daarom kan je niet toestaan ​​dat iemand van buitenaf (of een intern) je waardevolle bezittingen steelt of vernielt. 

De meeste inbrekers kiezen hun doelwit goed uit. Ze gaan voor gebouwen die er een makkelijke prooi uitzien. Inbrekers en dieven nemen liever geen risico’s. Ze geven de voorkeur aan bedrijven of gebouwen die afgelegen liggen, weinig of geen bijkomende bescherming hebben of makkelijk te betreden.

Meer dan 70% van de inbraken en diefstallen kunnen worden vermeden dankzij enkele eenvoudig strategieën en een portie gezond verstand.

Makkelijke doelen in bedrijfsgebouwen.

Het is een goed idee om na te gaan welke zaken in je bedrijf een makkelijke prooi kunnen zijn. De boosdoener kan een buitenstaander maar ook een werknemer zijn. Daarom is het goed idee om de eenvoudigste doelwitten van diefstal zoals kleine apparaten, laptops, mobiele telefoons, printers en dergelijke te beveiligen. Laat ze niet in het zicht staan wanneer niemand aanwezig is, of berg ze op in een gesloten kast of ruimte. Denk niet alleen in termen van geldwaarde. Sommige items, hoe klein ook, kunnen voor jouw bedrijf van onschatbare waarde zijn (vb: Het verlies van een simpele zakagenda is voor iemand die niet online werkt een ramp want al zijn contacten en afspraken gingen verloren). Beveilig jouw grootste en meest waardevolle items het best.

Volgens beveiligingsexperten richten dieven en inbrekers zich meest op kleine items met een hoge inruilwaarde. Het gaat niet altijd alleen om het verlies van een item, maar ook soms om de schade die ermee gepaard gaat. Stel dat een inbreker in een bedrijfspand binnendringt en erin slaagt de koperen leidingen van koelkasten of airconditioners te stelen. Het koper op zich is dan niet je grootste probleem. Er kunnen ook gigantische kosten zijn om de schade te herstellen. Daarnaast brengt bijna iedere inbraak ook kosten mee voor de herstelling van de inbraakschade (deuren, sloten, ramen,…). De gevolgen van diefstal zijn vaak groter dan men denkt… naast het geld, verspil je ook jouw kostbare tijd.

Meer dan 70% van de problemen kan je opvangen door je in de plaats van een inbreker te stellen. Denk als een dief… ga na welke dingen je kunt makkelijk zou kunnen stelen en hoe je zou te werk gaan. 

Allereerst ga je op zoek naar toegangsmogelijkheden. Zijn er camera’s? Werken de camera’s? Hoe zou je die omzeilen, hebben ze een dode hoek? Kan je je ergens verstoppen en wachten tot iedereen huiswaarts gaat? Hoe zou je het bedrijf na een inbraak verlaten? Welke deuren of ramen zou jij gebruiken? 

Als beveiligingsexpert hebben we genoeg bedrijven gezien die, ondanks maatregelen toch, het slachtoffer werden van een inbraak. Na controle blijkt dan dat bijvoorbeeld de camera’s niet goed geplaatst zijn en tal van dode hoeken laten. Veel camera’s kunnen worden uitgeschakeld van buiten het gebouw (door bijvoorbeeld de stroomtoevoer uit te schakelen). 

Bekijk dus alle mogelijkheden door te denken als een dief en je beveiliging daarop af te stellen..

inbraakpreventie voor bedrijven

Hoe voorkom je inbraken in je bedrijfsgebouw?

Een bedrijfsgebouw voor 100% beschermen tegen inbrekers is niet makkelijk, misschien zelfs onmogelijk. Gelukkig zijn de meeste inbrekers niet bereid om het risico te lopen betrapt te worden. Je pand goed beveiligen schrikt de meeste inbrekers af. 

Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf niet gezien wordt als een doelwit? 

Minimaliseer de kansen

Er zijn twee mogelijkheden mogelijkheden waarop jouw kostbaarheden kunnen worden gestolen. Inbrekers (van buitenaf) en werknemers (intern). Uiteraard is het zaak van de juiste werknemers aan te trekken en te vinden. Je kunt hun referenties contacteren en nagaan of hun vorige werknemers hen als ‘betrouwbaar’ ziet. 

Je medewerkers moet je natuurlijk wel het nodige vertrouwen kunnen geven. Structurele maatregelen zijn vaak een goede bijkomende zekerheid. Kleine, simpele maatregelen kunnen diefstal door medewerkers beperken zonder daarbij iemand te viseren (bijvoorbeeld een registratiesysteem die weergeeft wie, wanneer, welk materiaal gebruikt). 

Analyseer bedrijfsbeveiliging

Naast je eigen personeel, moet je ook de beveiligingskwetsbaarheden in het gebouw identificeren. Voorkomen is beter dan genezen… dat geldt ook bij de bescherming van je gebouw.  Analyseer de zwakke punten en onderneem stappen om ze te beveiligen voordat er iets ergs gebeurt. Een goed beschermd gebouw beschikt over een uitgebreid strategisch beveiligingsplan om zowel interne als externe diefstallen te voorkomen. Een goed strategisch beveiligingsplan moet alle zwakke punten van het gebouw dekken, de veiligheid en beveiliging maximaliseren en diefstal en risico’s tot een minimum beperken. Aarzel zeker niet om hierbij een expert onder de arm te nemen. Het beste van een strategisch beveiligingsplan is dat je zelf kunt bepalen welke risico’s je wel of niet wenst te dekken. Afhankelijk van jouw budget kan je het plan in fases uitvoeren en de kosten spreiden. Het belangrijkste is dat elke inspanning het risico zal minimaliseren.

Veiligheidstips voor het bouwen

Om je gebouw of bedrijf tegen elke vorm van diefstal te beschermen, kan je vele kleine dingen doen, die zullen resulteren in een hogere veiligheid. 

  • Gebruik altijd de voorziene beveiliging zoals het hoort (een inbraak werende deur die niet op slot zit blijft een makkelijke toegangsweg)
  • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed vastzitten.
  • Gebruik elke vergrendeling of slot op de correcte manier.  
  • Gebruik een nachtslot op deuren en ramen.
  • Maak gebruik van toegangscontrole
  • Laat je bedrijf inspecteren door een beveiligingsexpert (doe hier vrijblijvend een aanvraag) 
  • Gebruik hangsloten en bijkomende opzetsloten waar nodig
  • Vervang eenpuntssloten op ramen en deuren door meerpuntssloten.
  • Gebruik rolluiken
  • Zorg voor een goede omheining van het bedrijfsterrein
  • Voorzie slagbomen of beveiligde poorten zodat wagen niet op en af het terrein kunnen zonder controle. 
  • Voorzie indien nodig inbraakwerende deuren 
beveiliging tegen inbraak

Heb je nog vragen over de beveiliging van je bedrijf of bedrijfsterrein? Neem contact met ons op. Onze expert komt met plezier een kijkje nemen om een analyse te maken. Je krijgt van ons vrijblijvend advies en indien gewenst een vrijblijvende offerte van uit te voeren werken. 

Maak het inbrekers moeilijk zodat ze jouw bedrijf links laten liggen.

Meer lezen:

beveiligen gebouwen & openen deuren

We werken samen met en voor:

Zowel voor het beveiligen van particuliere en professionele gebouwen, als voor het openen van deuren kan je op ons rekenen. We zijn er voor jou.

Lawyer-job-avatar-profession-occupation-justice-law-court-lawyer
Scroll naar boven